Wij geven advies, helpen bij het opzetten en borgen van ervaringsdeskundigheid in een organisatie, eventueel door middel van een pilot. Verder kunnen wij zelfstandig projecten uitvoeren en werven, selecteren, trainen en leiden we ervaringsdeskundigen op in de praktijk. Onze drijfveer is om ervaringsdeskundigheid te borgen als duurzame toevoeging aan het zorgveld en het sociaal domein.
Wat is ervaringsdeskundigheid?
Een ervaringsdeskundige is iemand die op basis van ervaringskennis in staat is deze kennis, in welke vorm dan ook, op een deskundige wijze door te geven aan en in te zetten ten behoeve van anderen. Deze inzet vergt, afhankelijk van de vorm van inzet, bepaalde kwaliteiten, talenten en competenties. (Bron: Hilko Timmer: Lister, voorheen SBWU)
Een ervaringsdeskundige bij Team-ED heeft de interne training afgerond en beheerst de basisvaardigheden om jongeren te ondersteunen. En heeft, aantoonbaar zelfstandig, ondersteuning verleend aan één of meerdere jongere of jongvolwassenen waarbij de eigen ervaring is ingezet.
Hoe helpen wij gemeenten en zorgaanbieders?
Een aantal voorbeelden van plekken en vormen waar we onze kennis deelden:
Boeg
Met Bovenregionaal Expertisenetwerk hebben wij een intensieve samenwerking om jeugdzorg te verbeteren en ervaringsdeskundigheid te professionaliseren en te borgen.
Regiovisie Jeugdhulpverlening
Mee-ontwikkelen van de Regiovisie Jeugdhulpverlening.
Movisie
Startbijeenkomst Leernetwerk Ervaringsdeskundigheid van Movisie
Epe, project Participatie en Inclusie
Een collega voert samen met een andere ervaringsdeskundige zelfstandig een project.
HAN
Wij werken samen op thema’s als gelijkwaardig samenwerken en de verklarende analyse.
Ministerie Volksgezondheid
Welzijn en Sport betreffende hervormingsagenda en minimale regionale inkoop jeugdzorg.
RET
Ervaringsdeskundigen hebben zitting in de kernteams van Midden IJssel – Oost Veluwe en Jeugdzorg Foodvalley.
CJG
Apeldoorn; een pilot waarbij een senior ED een dagdeel per week werd toegevoegd aan het CJG
Deelname SPRONG-Groep
Het doel van de SPRONG-groep is dat zorg- en welzijnsprofessionals met jongeren en (jong) volwassenen en hun netwerk en met elkaar vanuit de onderliggende waarden sociaal, inclusief en relationeel betekenisvol samenwerken. We maken ons hard voor het includeren van de stem en positie van jongeren en (jong) volwassenen.